ondernemingsrecht advocaat den haag

Aandeelhoudersovereenkomsten

  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Middelgroot met 60 werknemers
  • Maatschappelijk betrokken

Contact opnemen

Wat kunnen onze ondernemingsrecht advocaten voor u betekenen?

Een goede aandeelhoudersovereenkomst kan voorkomen dat betrokkenen partijen in een kostbare en langdurige procedure terecht komen. Bovendien is de uitkomst van zo’n procedure voor partijen vaan ongewis. Een duidelijke, vooraf overeengekomen exitregeling, biedt in dat geval veel meer houvast.

Herkent u deze problematiek? Neem gerust contact op met een van onze specialisten voor een verkennend gesprek. Wij staan u graag te woord.

Meer informatie over de aandeelhoudersovereenkomst

Uit de praktijk kunnen in elk geval de volgende onderwerpen in de aandeelhoudersovereenkomst worden gedestilleerd:

  • Besluitvorming bij bepaalden besluiten (versterkte meerderheid/unanimiteit)
  • Wijze van financiering van de onderneming
  • Dividendbeleid
  • Aanbiedingsplicht aandelen
  • Afnameplicht aandelen
  • Drag along/tag along-regelingen
  • Exitregelingen
  • Prijsbepaling aandelen
  • Betalingswijze koopprijs aandelen
  • Concurrentie- en/of relatiebeding
  • Geheimhoudingsbeding
  • Impasse/geschillenregeling

De afgelopen jaren zien we een sterke toename van het aantal geschillen en procedures tussen aandeelhouders, bestuur en toezichthouders. Oorzaak daarvan is dat er vaak geen afspraken zijn gemaakt of dat er geen goede aandeelhoudersovereenkomst is opgesteld.

Vragen en antwoord

Aandeelhoudersovereenkomst of toch statuten?

Er wordt regelmatig getwijfeld aan het nut van een aandeelhoudersovereenkomst. De gedachte is dan dat alles toch al in de statuten is geregeld. Dat is in praktijk maar ten dele waar. In statuten worden de rechten en bevoegdheden van organen van de vennootschap weergeven, in de meeste gevallen direct voortvloeiend uit de wet. Feitelijk wordt daarmee het functioneren vanĀ  de interne organisatie vastgelegd. Die regels zijn via het handelsregister te raadplegen en daarmee openbaar. In een aandeelhoudersovereenkomst wordt geregeld op welke wijze statutaire bevoegdheden kunnen worden uitgeoefend. Dat is een wezenlijk verschil.

Daar waar sprake is van meerdere aandeelhouders hebben zij doorgaans de behoefte om met elkaar af te spreken hoe zij zich in bepaalde situaties ten opzichte van elkaar zullen gedragen. Hoewel dat op zich ook in statuten kan worden neergelegd, geven aandeelhouders er de voorkeur aan om daarover een aandeelhoudersovereenkomst te sluiten. De huidige trend is dat statuten sober worden gehouden om daarnaast een uitgebreide aandeelhoudersovereenkomst te hebben. Professionele (informele) investeerders eisen vaak een aandeelhoudersovereenkomst

Onze advocaten zijn gevestigd in Den Haag

Bent u op zoek naar een ondernemingsrecht advocaat? U bent van harte welkom bij ons op kantoor in Den Haag. Onze ondernemingsrecht advocaten bezitten de juiste kennis en expertise om u bij te staan. Hoewel ons kantoor is gevestigd in Den Haag, opereren wij in heel Nederland.

Dit zeggen onze klanten over ons

score: 10

Uitmuntend
Vanaf het 1e moment goede communicatie en helderheid over de voortgang van mijn zaak. France -Sophie is ter zake zeer kundig en empathisch.

score: 10

De beste immigratie advocaat van Nederland
Na de grootste fout gemaakt te hebben met een expat bureau in zee te gaan , en veel geld betaald te hebben voor niks ( dossier niet volledig opgestuurd naar de IND ondanks dat wij alle stukken hadden aangeleverd, en dat dat bedrijf een maand later onze aanvraag indiende wouden wij al naar Mr Maas maar je we hadden al veel geld betaald aan het andere bedrijf zodoende dan toch maar doorgaan in de hoop dat het bedrijf de belofte na kwam die zij ons deden doen geloven, maanden gebeurde er niks , 6 maanden waren bijna alweer verstreken en dat bedrijf wij in eerste instantie hadden heeft op geen enkele manier bij de IND gecheckt hoe ver ze waren , omdat de termijn bijna verstreken was na een 1e verlenging, Advocaat Mr Maas benaderd en hem verteld over onze zaak en dat wederom de termijn verstreken zou, Mr Maas heeft direct de IND benaderd en gevraagd wat de Status van onze zaak was, jammer genoeg had de IND na 6 maanden nog steeds niet onze zaak behandelt en na 6 maanden hebben wij direct verzoek tot bezwaarschriften laten indienen door Mr Maas , en toen begon de IND zenuwachtig te worden. Zelf smeken om de betreffende bezwaarschrift niet voort te zetten, Mr Maas heeft voet bij stuk gehouden voor ons , en in 2 dagen was daar dan ineens het bericht dat de betreffende aanvraag was afgehandeld , en nu wat zou dit betekenen , mail wisseling met de assistent van Mr Maas, zij nam contact op met de IND en daar werdt ons gezegd geen zorgen te maken , de volgende dag het verlossende bericht de mvv aanvraag was goed gekeurd. Na maanden leven in onzekerheid en afvragen of we als gezin überhaupt nog herenigd zouden worden, was het Mr Maas en zijn team in een zeer korte tijd gelukt ons te helpen. Wij hebben geleerd van de vele bedrijven die zich aanbieden te helpen met een complexe migratie aanvraag , maar die totaal niet leveren waarvoor mensen veel geld betalen. Wij zullen voortaan alleen nog Mr Maas en zijn team benaderen . The best .
  • Maatschappelijk betrokken
  • Flexibel
  • Meer dan 15 jaar ervaring
  • Middelgroot met 60 werknemers

Vragen over aandeelhoudersovereenkomsten?

Neem contact op met Robbert (R.W.M.L.) Delissen