Hoe activeer ik een Vereniging van Eigenaars (VvE)? (deel 3 in de serie Vastgoed)
Woon je in een portiekwoning, in een boven- of benedenwoning of in een appartement? De kans is groot dat je dan lid bent van een VvE. Maar welke rechten heb je als appartementseigenaar? En aan welke verplichtingen moet de VvE voldoen? In deze blog bespreek ik de basisvereisten waaraan een actieve VvE moet voldoen.
Slapende VvE’s
Nederland kent ruim 125.000 VvE’s. Voor deze VvE’s gelden allerlei wettelijke verplichtingen. Een groot aantal VvE’s functioneert echter niet zoals dat zou moeten. Vaak zijn dit zogeheten slapende VvE’s. Dat wil zeggen dat er binnen die VvE niet wordt vergaderd, dat er geen afspraken zijn gemaakt over onderhoud aan het pand en dat er niet gespaard wordt voor dat onderhoud.
Problemen bij slapende VvE’s
Een slapende VvE lijkt voor appartementseigenaren vaak jarenlang geen probleem te zijn. Dit is maar schijn, want wanneer het uiteindelijk fout gaat, dan kunnen de kosten snel oplopen. Wat moet je bijvoorbeeld doen als jouw onderbuurman niet wil meebetalen aan de reparatie van het dak, terwijl jij al een tijd met een lekkage zit? En voor wie zijn de kosten als de kozijnen houtrot hebben? Dit soort herstelwerkzaamheden kost al snel duizenden euro’s.
Wanneer er nooit gespaard is binnen een VvE, kunnen noodzakelijke werkzaamheden niet worden uitgevoerd, ontstaat achterstallig onderhoud, verpaupert het pand en daalt de waarde. In mijn praktijk behandel ik geregeld zaken waarbij één of meerdere leden van de VvE niet willen meebetalen aan (noodzakelijk) onderhoud. Ook kan het voorkomen dat je als kersverse eigenaar van een appartement wordt geconfronteerd met de erfenis van jouw voorgangers.
Om dit soort problemen te voorkomen, is het verstandig om jouw VvE - samen met jouw buren - zo spoedig mogelijk op de juiste wijze te activeren.
De (slapende) VvE activeren
Sinds 2009 moet iedere VvE verplicht worden ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Gebeurt dit niet, dan is dat zelfs een overtreding van de Wet Economische Delicten. Hiervoor kunnen hoge sancties worden opgelegd aan de (eigenaren binnen de) VvE.
De VvE moet verder minimaal één keer per jaar vergaderen. Op deze vergaderingen kun je samen met jouw buren duidelijke afspraken maken en vastleggen.
De VvE moet een collectieve opstal- en WA-verzekering afsluiten. Het kan daarnaast verstandig zijn om namens de VvE ook een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten.
De VvE moet verder een reservefonds instellen. Dit fonds is bestemd voor groot toekomstig onderhoud en is dan ook een aanvulling op de gewone jaarlijkse kosten. Wettelijk moet het te reserveren bedrag ten minste 0,5 procent van de herbouwwaarde van het pand bedragen. Een andere mogelijkheid is dat de VvE een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) laat opstellen. Op basis van dit MJOP kan de VvE besluiten een bepaald maandelijks bedrag te sparen. Hiermee voorkom je dat jouw VvE in de toekomst voor (te) hoge uitgaven komt te staan.
Wil je weten of jouw VvE voldoet aan alle verplichtingen? Wil je een slapende VvE activeren? Of ben je met jouw VvE inmiddels al tegen problemen aangelopen? Delissen Martens Advocaten is jou of jouw VvE graag van dienst.
Beveiligingscamera in je tuin toegestaan? (deel 1 in de serie Vastgoed)
Heeft mijn huurder recht op huurbescherming? (deel 2 in de serie Vastgoed)
Mededelings- en onderzoeksplicht bij de koop van een woning (deel 4 in de serie Vastgoed)
Verleende bouwvergunning in uw buurt (deel 5 in de serie Vastgoed)
Aanneming van werk: tips en trucs bij een verbouwing (deel 6 in de serie Vastgoed)