"Mediation voorkomt vaak een hoop kosten, gaat sneller en houdt de relatie in stand”

Marc Delissen ook als advocaat sportrecht nog steeds werkzaam in coachrol

Hij was als hockeyer een speler met allure en later als coach een man met gezag. Marc Delissen kan terugkijken op een prachtige sportcarrière, nu is hij werkzaam als advocaat en aanspreekbaar voor Pro-leden van NLcoach. Sportrecht boeit hem vanuit zijn ervaring als speler/coach en vanuit zijn werkzaamheden op zijn eigen kantoor.

Deze ochtend stond hij al om acht uur op het hockeyveld, om te assisteren bij de training van HGC’s Heren 1. De avond ervoor trainde hij de C1 van dezelfde club en in het weekend is hij naast coach van dat team, waarin zijn oudste zoon (13) speelt, ook nog vaste bezoeker van de voetbalwedstrijden van zijn jongste zoon (11) bij HVV. Verder golft en tennist hij en is er de racefiets om fit te blijven.

De sport is nog steeds niet ver weg voor 261-voudig hockey-international Marc Delissen (51), ook niet in zijn werk. Als managing partner van zijn eigen advocatenkantoor Delissen Martens in Den Haag streeft hij algemene fitheid van zijn werknemers (zestig, onder wie dertig advocaten) na door ze kennis te laten nemen van allerlei sportieve trajecten: “Wij willen voor onze cliënten een fit kantoor zijn, met een open mind en veel energie. Dat dragen we wel uit, ja.”

En dan is er uiteraard het Sportrecht dat op kantoor bijna vanzelfsprekend bij hem terecht komt. Hij heeft een groot sportverleden en is ook nog eens de man met kennis van zaken van praktijk en dossier. “Het Sportrecht in Nederland is niet zo groot dat je er een volle praktijk op kunt draaien, maar er komen desondanks veel bijzondere mensen langs met uiteenlopende problemen. Variërend van coaches die contractuele problemen hebben met bond of club, tot ouders die voor hun kinderen in de mindervalide sport betere voorzieningen willen. Het is vrij breed”, aldus Delissen.

Met regelmaat doet hij vanuit zijn eigen praktijk nog zittingen bij de rechtbank. “Een mooi spel”, noemt hij het procederen: “Zoeken waar bij de tegenpartij de zwakke punten zitten. Het heeft wel wat weg van een wedstrijdje winnen”, zegt hij met een glimlach.

“Je begint met 0-0 en dan moet je scoren. Uiteindelijk bepaalt de rechter of je wint of verliest, soms valt de uitslag mee en soms valt die tegen.”

Jan Wouters

Of medespelers of tegenstanders uit het hockey hem in zijn rol als advocaat in de rechtbank zouden herkennen? “Die drive van het hockeyveld heb ik ook in de rechtszaal, maar ik merk dat mijn imago als hockeyer vooral is bepaald door mensen die me eigenlijk niet zo goed kennen. Ze omschrijven me dan vaak als ‘een soort Jan Wouters op het middenveld’, een speler die het van hard werken, bikkelen en hard voetbal moest hebben. Maar als je met mijn toenmalige teamgenoten van HGC praat, zullen ze zeggen: ‘Marc die dekte in principe nooit, die was alleen maar aan het spelverdelen en naar voren aan het hockeyen.’ Met andere woorden: wel even iets anders dan van me wordt gezegd en gedacht. Ik moest het zowel op het middenveld als in de spits van mijn techniek hebben.”

Hij zegt van zichzelf: “Ik ben iemand van het overleg en van een deal met elkaar maken, maar in procedures kan dat niet altijd, dat weet ik ook. Soms moet er even worden doorgedrukt als er vervelende beslissingen moeten worden genomen. Nietsontziend ben ik niet, maar ik sta wel voor wat ik vind en zeg, met respect voor de regels en normen en waarden die voor ons allemaal gelden en door normaal te doen…”

Mediatorrol

Het oog blijft gericht op scoren; zijn verleden als topsporter, speler en coach, laat hem ook in zijn advocatenpraktijk nooit los. Hij typeert de wereld als een gemeenschap die steeds meer juridiseert. “Dat geldt ook voor de sport, hoewel ik niet het idee heb dat het daar is ontploft”, zegt Delissen. “Er wordt al gauw gedacht: hoe meer we schriftelijk afspreken, hoe beter we dat kunnen regelen. Ik draai het liever om: hoe meer je afspreekt, hoe meer problemen er kunnen ontstaan. Natuurlijk moet je een arbeidsovereenkomst hebben en moeten er afspraken gemaakt worden over bijvoorbeeld portretrecht en sponsorverplichtingen. Maar in de praktijk zie ik toch vaak dat er al aan de voorkant verstandige beslissingen worden genomen over betalingen, arbeidsomstandigheden en andere verplichtingen. En als er dan problemen ontstaan, is het toch zo dat vaak eerst wordt gekeken of de problemen niet zelf kunnen worden opgelost of anders met behulp van een mediator.”

De mediatorrol heeft ook ambtshalve zijn voorkeur bij geschillen in de sport. Het gaat sneller, kost minder en levert in de relatie tussen beide partijen minder blijvende schade op. “Het is niet altijd zo dat de werkzaamheden van de coach voor bond of club in arbeidsovereenkomsten zijn vastgelegd, soms gebeurt dat ook op basis van Overeenkomst van Opdracht. Vaak zie ik voor mij meer een adviserende dan een juridische rol. Het is in de kern zeker positiever om van het advies uit te gaan.”

“Ons kantoor bestaat natuurlijk voor een groot deel uit juridische zaken, dus als het moet dan móet het. Maar wij zijn wel erg van: laten we kijken of we er niet met een mediatorrol uit kunnen komen, daar zou ik overigens ook in het zakenleven voor pleiten. Met mediation ben je zelf meer betrokken bij het eindresultaat dan wanneer de rechter moet gaan beslissen. Soms is het in de sport zo principieel dat je niet aan een rechtsgang ontkomt. Voor zover ik weet komt het niet zoveel voor dat echte conflicten in de sportwereld voortslepen, bonden hebben hun eigen tuchtrecht- of arbitragesysteem dat tot een finaal oordeel kan leiden. Maar wat vooral telt is dat de sportwereld klein is, je komt elkaar toch weer tegen, dan heeft het niet zoveel zin om de hakken in het zand te zetten. Met mediation kun je de relatie vaak wel in stand houden en als je uiteindelijk uit elkaar gaat, gebeurt dat op een normale manier.”

“Uiteindelijk bepaalt de rechter of je wint of verliest, soms valt de uitslag mee en soms valt die tegen”

Standaardcontracten

Bij Marc Delissen komt geregeld het verzoek langs van coaches om juridisch advies bij het afsluiten van een nieuw contract. “Vaak gaat dat om standaardcontracten waarin het belangrijkste is wat erin staat als het mis gaat in de arbeidsverhouding. Wat is er dan geregeld? Er zit wat de bonden betreft niet zoveel verschil in die standaardcontracten, zeventig procent komt wel overeen. Verschil is er vaak over de duur van het contract, het salaris en soms nog over extra werkzaamheden, maar het is in wezen meestal zo: jij doet dit werk en daarvoor krijg je zoveel betaald. Ik blijf zeggen: coaches hebben over het algemeen een goed stel hersenen, lees wat er staat en bedenk wat het inhoudt, dan hoef je niet zo bang te zijn voor de kleine lettertjes als vaak wordt beweerd. Maar als je van het loon van coachwerk afhankelijk bent, begrijp ik wel dat je zekerheid wilt en met je vraag naar ons toe komt. Volkomen terecht, maar echt schimmig, zoals weleens wordt gezegd, is de sport in juridische zin allang niet meer en mensen zijn in die context ook echt niet meer vogelvrij.”

Natuurlijk zijn er de situaties waarin de coach ook juridisch in het nauw komt als club of bond van hem/haar af wil. “Vaak draait het dan om het gevoel”, zegt Delissen. “Het gevoel van de leidende partij: met hem of haar gaan we de oorlog niet winnen. Dan zegt de coach tegen mij: ‘Kijk naar mijn beoordeling, kijk naar mijn e-mails, niemand heeft problemen met mij.’ Dat gevoel van twee kanten staat nergens omschreven, dat is lastig. Vandaar dat ik wel altijd zeg: spreek bij het afsluiten van een contract af wat de verwachtingen van beide kanten zijn en laat dat vastleggen, dan kan er niet zoveel misgaan. De sportwereld is niet heel anders dan de gewone maatschappij, het grote verschil zit hem vaak in de uren en momenten waarop moet worden gewerkt. Coaches kijken vaak niet naar tijden en uren, die willen maar één ding: presteren. Vaak draven ze daarin door en doen meer dan contractueel in werktijden en vergoeding is omschreven.”

Gratis advies

Zijn advies bij het aangaan van arbeidsovereenkomsten aan de coaches in het algemeen is: leg vast wat je vastgelegd wilt hebben en weet dan ook waar je op aangesproken kunt worden. “Maar ik ben zelf ook coach (bij HGC) en assistent-bondscoach (bij Maurits Hendriks) geweest. Vanuit die ervaring geef ik graag het advies om bij club of bond zo af en toe eens boven de stof te gaan staan om in alle rust met spelers en staf een kop koffie te gaan drinken. De coach denkt te vaak dat hij alles moet regelen, ik weet dat je gewoon niet alles kúnt regelen. Leef daar als coach naar.”

Coach is Marc Delissen nog steeds, ook in zijn werk. “Een van mijn stelregels was altijd: “Iedereen stelt zichzelf op. Als ze naar me toekwamen met de vraag waarom ze weer op de bank zaten, was mijn antwoord: ‘Dat moet je aan jezelf vragen.’ Nooit excuses zoeken buiten jezelf, iedereen stelt zichzelf op. Zo leid ik ook dit kantoor. Ik weet precies wat iedereen doet en wie wat doet. We hebben regels en normen voor een stap hoger of om naar een maatschap te gaan, die kan ik alleen niet voor iemand invullen, dat zul je te allen tijde zelf moeten doen. Dat heb ik meegekregen uit de sport. De energie die je erin steekt, krijg je altijd terug. Je mag niet verwachten dat iets vanzelf gaat en weet ook dat als je jezelf goed voorbereidt, geen stress hebt. Stress komt omdat je geen grip hebt op dingen. Als je goed voorbereid bent, het dossier van kaft tot kaft kent, waar moet dan de stress vandaan komen?”

Mr. Marc Delissen maakt deel uit van de Raad van Toezicht van NLcoach. Pro-leden van NLcoach krijgen bij Delissen gratis juridisch advies. Zie www.nlcoach.nl/lidmaatschappen voor meer informatie.

 

Download hier het artikel als pdf

Gepubliceerd op: 24 mei 2016 in Mediation
"Mediation voorkomt vaak een hoop kosten, gaat sneller en houdt de relatie in stand”
Delen: